Balkan

10 Avg, 2018

RUSKA HEROINA

Generalna — Autor balkan2018 @ 06:28
Jelena Petrovna Blavacka (1831.-1891.) - ruski teosof, pisac, mistik, publicista. Za istinskim znanjem proputovala Egipt, Perziju, Siriju, Indiju, Meksiko, Singapur, itd. 
Poslije dugog perioda iskušenja u tajnoj filosofskoj školi Bijelog bratstva u manastiru na Tibetu (1851), Blavackoj je sa navršenih 33 godine bilo dopušteno da ode u jedan od Ašrama (Zajednica filosofa-asketa) Bijelog bratstva na Himalajama, gdje je tri godine pod rukovodstvom učitelja-Mahatme bila na specijalnoj obuci za otkrivanje sposobnosti ovladavanja Tajnim znanjem. Potom je na Cejlonu (1880) bila posvećena u ezoterički budizam ("Doktrina srca"). Po nalogu Mahatme Blavacka je bila prvi vijesnik tajnog znanja na Zapadu. Osnovala je u New Yorku (1875) Teosofsko društvo, čiji je centar preseljen u Indiju (1879) u Bombaj, pa u Madras, gdje se i danas nalazi.

Teosofsko društvo je postavilo sebi slijedeće ciljeve: 1. širenje principa duhovnog ujedinjavanja čovječanstva i sveopćeg bratstva među ljudima; 2. uporedno izučavanje drevnih religija i filosofije radi stvaranja jedinstvenog etičkog sistema; 3. istraživanje psihičkih fenomena u cilju sprječavanja širenja spiritizma.

Prema mišljenju Blavacke samo dio prenijetog ezoteričkog znanja moguće je intelektualno pojmiti - "okrenuti ključ samo jednom". Drugo "okretanje ključa" zavisi od stupnja duhovnog razvoja čovjeka i njegove sposobnosti za intuitivno saznanje ("srcem").

Osnovu ezoteričke doktrine Blavatske čine teze, jezgrovito rečeno: 1. Postoji jedinstvena, transcendentna, bez atributa, bezlična realnost, ili Apsolut, koji je bezgraničan u vremenu i prostoru, koji sadrži u sebi sve i svja, i ne može se ni na koji način opisati. 2. U Kosmosu vlada hijerarhijski princip - niže se potčinjava višem. Logos ili Najviše Tvoračko Načelo, predstavljaju Hijerarhije Kosmičkog Razuma, koje projavljene forme Vasione usmjeravaju na usavršavanje. 3. U poređenju s Apsolutom Vasiona je iluzija, velika Maja, koja je naporedo s tim prilično realna po sebi. 4. Supstancijalnu osnovu Vasione predstavlja jedinstvo Duho-Materije, koje se održava na svim nivoima diferencijacije Kosmičkog Bića. Svijest je sublimirana materija, a materija je - kristalizirani duh. Svijest (duh, energija) predstavlja sveprožimajući životni princip koji, oduhovljujući materiju, daje impuls za njeno ispoljavanje. Na taj način svaka forma materije posjeduje život, koji  uništenjem jedne materijalne forme prelazi u drugu. 5. Kosmos se nalazi u stanju neprestanog razvoja, promjena koje imaju spiralni ciklusni karakter. Evolucija Kosmosa jeste postepeno razotkrivanje u vječnosti jedine apsolutne realnosti, koja se otkriva u svojim manifestacijama. 6. Evolucija čovjeka analogna je evoluciji drugih carstava prirode. Još i sada se čovjekov razvoj odvija u pet Korijenskih Rasa koje su evoluirale zajedno s planetom. 7. Ezoterički smisao Kosmičke evolucije sastoji se u ostvarenju ideje duhovnog jedinstva na svim nivoima bića, jedinstva svih tvoreina Vasione, pošto je sve postojeće u prirodi jedinstveno po svome porijeklu, po načinu evolucije i općem cilju svog razvoja.

Velike duhovne ideje i radovi Jelene Petrovne Blavacke imale su logičan nastavak u učenju Žive Etike (Agni Joga), i izvršile uticaj na razvoj ruskog kosmizma i antroposofije.

Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs